Odlazak velikog Primorjaša - dr. Danka Pavešića

Odlazak velikog Primorjaša - dr. Danka Pavešića

Sa velikom tugom primili smo vijest da nas je u 89. godini života napustio dr. Danko Pavešić - istinski zaljubljenik u sport i Primorje.

Danilo-Danko Pavešić rođen je 10.kolovoza 1931. god u Gorizia (Italija).Potječe iz ugledne sušačke obitelji. Otac Vazmoslav –Vazmo Pavešić rođen je na Sušaku a majka Jolanda rođ. Kunčević u Rijeci. Bio je najstarije dijete uz dva brata i sestru, otac triju kćerki i jednog sina. Najranije djetinjstvo proveo je na Pećinama a do danas živio na Sušaku.

1949.god. maturirao je u Sušačkoj gimnaziji a 1956. god. diplomirao je na medicinskom fakultetu u Ljubljani.Ljubav prema sportu naslijedio je od svog oca vrsnog plivača i vaterpolista Victorije. 1938 god. postaje subjunior Victorije. Za vrijeme rata treniralo se ali se nije natjecalo. Nakon rata trenira plivanje i vaterpolo kao junior a 1947.god. prvi puta nastupa za seniorsku ekipu Primorja. 1948. godine pozvan je u juniorsku reprezentaciju Jugoslavije a 1953. godine član je studentske reprezentacije na svjetskim studentskim igrama u Dortmundu, gdje osvaja zlatnu medalju.

Aktivan igrač Primorja bio je do 1960 god. kada je zbog profesionalne liječničke karijere prestao aktivno nastupati. Praktički bez stanke, samo je nastavio svoju djelatnost kao sportski djelatnik.

Bio je član i predsjednik Tehničke komisije za plivanje i vaterpolo, predsjednik sportskog društva 1981. – 1982., 1983. – 1987. i 1989. – 1990. te prvi predsjednik Plivačke sekcije. Nakon reorganizacije u prosincu 1990. i promjene naziva u Športsko društvo Primorje 08, punih 13 godina, do 2003. bio je predsjednik te udruge i član predsjedništva do 2011.

Tijekom godina nagrađivan je nizom priznanja i nagrada na razini države, grada, županije i športskog saveza.1994 god. dobitnik je državne  nagrade HOO  za životno djelo u domeni sporta, FRANJO BUČAR. Od prvog dana izdavanja monografija  VICTORIJA –PRIMORJE član je Izdavačkog savjeta ŠD Primorje 08, a od 1998. god. i glavni urednik.

2018. god. je povodom obljetnice 110 godina  ŠD-a Primorje 08 dobio Specijalno priznanje

2019 god. dobio je županijsku nagradu za životno djelo u oblasti sporta

Uvijek u tijeku događanja i praćenja sportskih rezultata svih Klubova, članica ŠD Primorje 08, prisutan na gotovo svim natjecanjima, donedavno još uvijek aktivan u rekreativnom plivanju i vježbanju, neizostavan sudionik svih službenih i neslužbenih druženja Primorjaša, nepresušna riznica velike i bogate povijesti Društva. 

Nemoguće je ukratko sročiti njegov životni put, kako profesionalni tako i društveni.

Jedan je od osnivača KLUBA SUŠAČANA i njegov istaknuti član.

Danko Pavešić, naš Pave, naš šjor Pave jedan je od najistaknutijih članova ŠD Primorje 08.

Bio je dio odrastanja mnogih generacija Primorjaša, uvijek je bio naša potpora u svim segmentima, uvijek otvoren prema svima, spreman suočiti se s našim problemima, nesebično sudjelovati u njihovim rješenjima i do zadnjeg časa aktivno živjeti s nama, sa svojim PRIMORJEM.

Bio je samozatajan, skroman ali uvijek tu s nama i za nas.  Možemo reći da je tijekom svog bogatog životnog puta bio veliki čovjek.

S tugom se opraštamo od njega ali u našim sjećanjima ostaje zauvijek.

Predsjedništvo ŠD Primorje 08


 

 

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se